PEÄNNOUSEMIA JA MUITA MERKKITAPAHTUMIA


Kainuun puheenjohtajat 


Kainuun reumayhdistysten puheenjohtajat ovat jatkaneet tapaamisiaan 2.4.2024. Tällä kertaa Teamsissa. 

Mukana oli alueen kuudesta puheenjohtajasta neljä. Tapaamisessa käsiteltiin kunkin yhdistyksen ajankohtaisia asioita. Lisäksi keskusteltiin yhdistysten tapaamisesta tänä keväänä, kun Kevätkeikaus Puolangalla siirtyy ensi vuoteen, ja Hallitustreffeille osallistumisesta, kun Reumaliitto järjestää ne tänä syksynä Kajaanissa.


Seuraava Teams pidetään vapun jälkeen.


Anna-Liisa Kilpeläinen palkittiin Reumaliiton viirillä syyskokouksessa 2023


Anna-Liisa Kilpeläinen palkittiin tekemästään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta vapaaehtoistyöstä yhdistyksen ja sen jäsenten hyväksi. Kukat ojensi rahastonhoitaja Pirjo Niskanen ja puheenjohtaja Veikko Klemetti ojensi Reumaliiton standaarin.


TERVEYSNURKKA Mielen hyvinvoinnin päivä 15.11.23


Sairauden aiheuttama kriisi ja siitä selviäminen 


Psykoterapeutti, ESH Seija Lukkarinen


Tiivistelmä asiantuntijaluennosta


Terveysnurkan Mielen hyvinvoinninpäivänä 15.11.2023 pääaiheena oli vakavan sairastumisen aiheuttama kriisi. Tilaisuuden asiantuntijan,  psykoterapeutti, ESH Seija Lukkarisen, mukaan vakavan sairastumisen tai sen diagnoosin jälkeisestä kriisistä selviämisen prosessi voidaan jakaa neljään vaiheeseen, jotka ovat shokki, reaktio, käsittely ja uudelleen suuntautuminen.

1. Diagnoosin saamista seuraa ensin shokki, jolloin ihminen lamaantuu eikä siksi ole kykenevä kunnolla ajattelemaan tai toimimaan. Joskus diagnoosi tuottaa helpotuksen pitkän oireilun jälkeen, joskus se musertaa niin, ettei hoidon tuomaa tulevaa parantumista kykene käsittämään. Mitä vakavammasta sairaudesta on kyse, sitä enemmän huolestuttaa tulevaisuus, jopa kuoleman pelko nousee.

2. Shokkivaiheen jälkeen seuraa reaktiovaihe, jolloin ihminen alkaa ymmärtää tapahtuneen ja sen tuoman uuden tilanteen. Silloin alkaa pohtiminen: miten pärjään sairaana? taloudellisesti? mistä saan hoitoa? miten saa tietoa? miten kaikki järjestyy? Reaktiovaiheeseen kuuluu myös jossittelu: miksi juuri minä? mitä tein väärin? entä, jos olisin elänyt terveellisemmin? miksi en saanut diagnoosia aiemmin? Tilaan kuuluva vihaisuus ja katkeruus kaatuu helposti lähipiirin niskaan.

3. Kolmannessa kriisin vaiheessa siirrytään käsittelemään uutta elämäntilannetta sairaana.Tällöin ihminen alkaa olla valmis ottamaan vastaan sairauden tuomat muutokset ja alkaa sopeutua ja hakea keinoja selviytymiseeen. Sairauttaan voi käsitellä puhumalla, kirjoittamalla, maalaamalla, liikkumalla – kukin oman luonteensa mukaisesti.

4. Kriisin viimeinen vaihe on uudelleen suuntautumisen aika, jolloin sairaus hyväksytään osaksi  elämää. Silloin kyetään jo luopumaan ajatuksesta täydellisestä terveydestä ja pystytään katsomaan eteenpäin elämää, jossa voi jo nähdä paljon toivoa.

Kaikilla kriisin vaiheilla on oma merkityksensä sairastumisen käsittelyssä ja eteenpäin pääsemisessä. Etenemisen vauhti on yksilöllistä, mutta ennen pitkää kaikki sopeutuvat sairauteensa, koska kukaan ei jaksa loputtomiin protestoida tosiasioita vastaan.

Toipumisessa on tärkeää puhua tunteistaan, peloistaan – myös kuoleman pelosta - ja huolistaan läheiselle, lääkärille tai muulle luotetulle. On tärkeää ymmärtää, että ihminen on kokonaisuus, ei pelkkä diagnoosi tai potilas. Säännölliset elämäntavat ovat tärkeitä ja samoin kyky pyytää ja vastaanottaa apua, kun sitä tarvitsee. Toiveikkuuden ylläpito parantaa selvitymistä elämästä sairauden kanssa.

Kaikissa tilanteissa on tärkeää olla itselleen myötätuntoinen, ystävällinen, lempeä ja armollinen. Tehdä tekoja oman itsensä hyväksi, toki toiset ihmiset huomioon ottaen. Kuulostella ”mitä minä ja kehoni tarvitsemme tänään”. Hyvät läheiset ihmissuhteet tukevat kriisistä selviytymistä ja niitä pitää pitää yllä.





Pirjo Niskanen palkittiin syyskokouksessa 2022

Pirjo Niskanen palkittiin 34 vuoden aikana tekemästään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta vapaaehtoistyöstä yhdistyksen ja siinä olevien jäsenten hyväksi. Kukat ojensi Anna-Liisa Kilpeläinen ja puheenjohtaja Veikko Klemetti Reumaliiton viirin.


Pirjo Niskasalle Standaari


Teatteria Kuopiossa

Oheisen kuvan joukkue kävi katsomassa Kuopiossa 29.10.22 Kari Heiskasen kirjoittaman ja Mika Paasivaaran säveltämän suurmusikaalin Huomenna minä lähden.  



Kainuun Puheenjohtajat vierailivat Kuhmossa syksyllä 2022

Kainuun Reumayhdistysten puheenjohtajat tapasivat 26.9.2022 Kuhmon Reumatuvalla.

Tapaamisen tarkoitus oli keskustella Kainuun Reumayhdistysten toiminnasta ja Reumayhdistysten välisestä yhteistyöstä sekä Kainuun ja Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan alueellisesta yhteistyöstä.

Osallistujat:

• Puheenjohtaja Haapio Ari Paltamon Tules- ja Reuma Ry,

• Puheenjohtaja Laila Lukkari Kajaanin Reumayhdistys,

• Puheenjohtaja Eila Karppinen Vuolijoen Reumayhdistys

• Puheenjohtaja Helena Sirviö Suomussalmen Reumayhdistys

• Puheenjohtaja Veikko Klemetti Kuhmon Reumayhdistys

• Varapuheenjohtaja Veijo Mikkonen Kuhmo

• Sihteeri Anna-Liisa Kilpeläinen Kuhmo

• Hallituksen jäsen Anne Klemetti Kuhmo

• Hallituksen jäsen Eine Pöllänen Kuhmo


Todettiin, että reumapotilaiden hoitoon pääsy ja saumaton hoitopolku on aiheuttanut ongelmia ja viivästymistä. Keskusteltiin voitaisiinko saada kokoon kokemuksien kautta saatu musiikki/ puhe-esitys, performanssi, jossa tulisi esille Kainuun eri yhdistyksiltä kokemuksellisia lauseita, toteamuksia runon, laulun tms muodossa. Valmistumisaikaa syksyyn 2023.


Kainuun reumayhdistysten väliseksi yhteistyöksi heitti Eine Pöllänen pientä kisaa terveyteen/ liikuntaan ja kunnon kohentamiseen sekä painon hallintaan liittyen, jossa olisi alkutestit, väliarvio ja lopputestit.

Toisena aiheena esitti Helena Sirviö Digikoulutusta, joka tulisi olla kouluttajalla huomioituna osallistujien taso ns. vertaiskouluttaja. Kumpikin idea jäi pohdittavaksi yhdistyksissä.


Paltamossa on Kainuun Reumayhdistysten kevätkeikaus keväällä 2023, johon Ari Haapio kutsui tervetulleeksi kaikki reumayhdistykset.

Suomussalmella on paikallisten Yhdistysten väliset avoimet ovet 4.10.22, johon Helena Sirviö kutsui muut reumayhdistykset

Kajaanin Reumayhdistys tekee teatterimatkan 29.10.22 Kuopioon katsomaan musikaalia 'Huomenna minä lähden'.


Tapaaminen todettiin hyväksi ja hyödylliseksi tapahtumaksi, joka kannattaa uusia lyhyemmällä aikavälillä kuin tätä edeltävä pj-tapaamisväli (monjaita vuosia).